Doe jij net als Forrest Gump of heb je een plan?

Forrest Gump

“Harder werken en blijven doen wat je altijd deed levert niet altijd de beste resultaten op”, vindt Jarno. “In plaats van lange dagen te maken en maar te blijven gaan is het nodig om tijd te nemen om stil te staan en na te denken. Dat is een belangrijke les die ik aan ondernemers wil meegeven”, zegt de man achter “Jarno De Smet – Groeistrateeg”.

Toen hij pas startte met zijn eerste bedrijf maakte Jarno dikwijls ook lange dagen. “Maar dat lange werken vertaalde zich niet noodzakelijk in een grote bankrekening. Op een gegeven moment besloot ik dat het anders moest. Ik wou het slimmer en efficiënter aanpakken”. Door zich te omringen met de juiste mensen en in de leer te gaan bij grote namen zoals Jay Abraham schoot zijn bedrijf en zijn omzet de hoogte in.

“Ken je de film Forrest Gump?”, vraagt hij. “In deze Amerikaans romantisch drama uit 1994 gebaseerd op een boek van Winston Groom speelt Tom Hanks de rol van Forrest Gump. Op een bepaald moment begint dat hoofdpersonage te lopen en hij blijft maar doorlopen. Maanden, jaren aan een stuk. Hij doorkruist de prachtigste landschappen van Amerika. Mensen beginnen hem te volgen en met hem mee te lopen omdat ze denken dat hij wellicht loopt voor een goed doel.

En dan opeens, even plots als hij ermee begonnen is, stopt hij met lopen. De mensen die meelopen zijn verbaasd maar hij zegt gewoon: “Well, I’m gonna go home now. I’m just tired I guess”.”

Gewoon blijven gaan zoals Forrest Gump

Heel veel ondernemers doen net zoals Forrest Gump, stelt Jarno vast. “Veel ondernemers beginnen aan een bedrijf en project zomaar. Ze komen buiten en beginnen te werken. En ze werken maar door. Ze gaan er volledig voor. Na een paar jaar voelen ze zich moe en vragen ze zich af wat ze nu eigenlijk hebben bereikt.

Dat komt omdat ze op voorhand niet echt een duidelijke doelstelling hadden. Als ze beginnen weten ze niet precies waar ze naartoe willen. En ze weten nog minder welke stappen nodig zijn om naar hun doel te gaan.”

Een doel en een plan

Nochtans zit in een strategie en in weten wat je wil bereiken de sleutel tot succes, aldus Jarno. “Als je niet weet waar je naartoe wil, dan geraak je nooit bij een doel. Je zal nooit aankomen bij je bestemming. Maar ook als je wel weet wat je bestemming is maar de stappen niet kent op weg er naartoe kan de toch heel lang duren. Zonder duidelijk actieplan verlies je veel tijd en duurt het lang vooraleer je aankomt. Als je al aankomt.”

Schrijf het op

Een eenvoudige maar krachtige tip van Jarno De Smet aan ondernemers is: opschrijven waar je naartoe wil met je bedrijf. “Het is belangrijk om te beginnen met de doelstellingen en na te denken over wat je wil bereiken. Schrijf dat ook echt op. Noteer hoeveel omzet je wil, met hoeveel personeel je wil werken, welk marktaandeel je wil… Maak je doelstellingen met andere woorden concreet.”

Een plan als kompas

De volgende stap is nadenken over hoe je je doelstellingen zal bereiken. “Natuurlijk heb je geen glazen bol maar je kan wel nadenken over de stappen die je zal nemen, hoe je je zal positioneren, hoe en wat je zal communiceren… Aanpassen kan altijd nog later”, adviseert Jarno.

Het gaat trouwens niet zozeer om het plan op zich dan wel op het denkproces dat aan het plan voorafgaat, stelt hij. “Als je een plan opmaakt dan denk je na. Allerlei bedenkingen passeren de revue. Daardoor ben je voorbereid op alle ‘worst case’-scenario’s. Dat is de echte waarde van een plan. Het gaat er niet om of je het plan tot in de puntjes kunt volgen maar wel dat je erover nagedacht hebt, dat je weet waar je naartoe wil en dat je bewust kunt bijsturen.”

Jarno weet als geen ander dat een strategisch plan bedenken en uitzetten niet meteen bovenaan de to do-lijst staat van elke ondernemer. “Toch is het heel belangrijk om na te denken over de toekomst van je bedrijf. Misschien vind je dat moeilijk of heb je weinig inspiratie dan kan ik je helpen. Ik kan je helpen met stappenplannen, denkoefeningen, voorbeelden en ik kan met jou een concreet strategisch plan voor je bedrijf ontwikkelen.

Vraag gerust een gratis strategiesessie aan om er echt werk van te maken”, adviseert Jarno nog tot besluit. 

Samenvatting

Dit is het alternatief voor doelloos hard blijven doordoen: 

  • Doe niet als Forrest Gump
  • Denk na over je doel
  • Maak een stappenplan om je doel te bereiken
  • Evalueer en stel je plan zo nodig bij

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts