De drie basisregels voor financiële welvaart 

Wat ik leerde van “The Richest Man in Babylon”

Hoe komt het dat sommige mensen geboren lijken te zijn voor het geluk? 

Alles wat zij aanraken, verandert in goud. Ze kennen de juiste mensen, spreken de juiste taal, bezitten de juiste kennis.… Ieder nieuw project waar ze hun schouders onder zetten, wordt een succes. Ze lijken wel magneten te zijn voor rijkdom en succes. Terwijl anderen hun ganse leven lang keihard werken zonder daar rijk van te worden. Het is altijd al zo geweest, sinds mensenheugenis en overal ter wereld. Een frustratie voor velen. Het lijkt oneerlijk, alsof er een hogere macht bestaat die lukraak de ene begunstigt en de andere niet. Karma. In sommige godsdiensten wordt dat voor waar aangenomen. In een volgend leven word je beloond of bestraft voor de manier waarop je je vorige leven hebt geleid. Aldus klim je of daal je op de maatschappelijke en materiële ladder. Soms verschuilt men zich achter deze overtuiging met de bewering dat je als mens geen vat zou hebben op je leven en op je resultaten. Het tegendeel is uiteraard waar.

De weg naar succes en welvaart en alles wat daarmee gepaard gaat, ligt open voor iedereen die de regels kent, respecteert en ernaar leeft. Welke regels? Gouden regels die je inzicht en begrip bijbrengen voor de manier waarop je met geld omgaat; hoe je geld verwerft, het behoudt en het zich laat vermenigvuldigen.

Zoals vele ondernemers verliep ook mijn ondernemerspad niet altijd over rozen. Als beginnende zelfstandige werkte ik keihard. Als ondernemerszoon had ik ook niets anders gezien. “Als je iets wilt bereiken, moet je er hard voor werken.” Ik klopte minstens 80 uren per week en deed letterlijk alles voor en in functie van mijn bedrijf. Ik vergat daardoor soms mezelf en de mensen rondom mij omdat ik ervan overtuigd was dat ik alleen door keihard te werken succesvol kon worden. Beperkende overtuiging nummer één. Mijn theorie bleek namelijk niet te kloppen. Hoe hard ik ook werkte, ik kon met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Nog meer uren werken, was geen optie. Ik had mijn plafond bereikt. 

De moeilijkheden waarmee ik te maken kreeg, ontmoedigden mij echter niet. Ik was – en ben nog steeds – enthousiast en gedreven. Het woord opgeven staat niet in mijn woordenboek. Leren wel. Groeien ook. Ik wist dat ik goed was in wat ik deed maar mijn bedrijfsresultaten weerspiegelden dat niet. Ik wilde een betere ondernemer worden en betere resultaten behalen. Dus ging ik op zoek naar meer en andere kennis. Doorheen mijn jarenlange zoektocht volgde ik verschillende cursussen en las ik heel wat boeken. 

Eentje daarvan is “The Richest Man in Babylon”, geschreven rond 1926 door de Amerikaanse zakenman George S. Clason. Een tijdloze en inspirerende klassieker die op een verhalende manier inzicht biedt in en een oplossing voor financiële problemen. 

“The Richest Man in Babylon” vertelt op een verhalende manier over de regels van succesvol omgaan met rijkdom. In Babylon, 6000 jaar geleden de meest welvarende stad van het oude rijk, leeft en werkt de wagenmaker Bansir. Hij is gefrustreerd omdat hij – ondanks zijn harde werk – op het einde van de maand altijd blut is en zijn gezin in armoede leeft. Hij ziet anderen die samen met hem in dezelfde omstandigheden zijn opgegroeid en die wel succesvol worden en rijkdom vergaren. Hij begrijpt niet waarom sommigen dat geluk ervaren en hij niet. Bashir wil verandering brengen in zijn penibele situatie en hij wendt zich tot Arkad, de rijkste man van de stad om financieel advies. Door middel van parabels vertelt deze hoe hij doorheen de jaren geleerd heeft verstandig met geld om te gaan en aldus de meest welvarende man van de stad werd.

Wat ik heb vooral geleerd heb uit “The Richest Man in Babylon” is dat je je toekomst en je financiële welvaart wel degelijk kunt sturen. In die zin dat je met de nodige wijsheid en kennis in pacht de omstandigheden rondom jou zo gunstig mogelijk kan maken en de financiële risico’s zoveel mogelijk kan beperken. Er is overvloed voor iedereen. Je moet enkel weten wat de regels zijn en ernaar leven. Hoe je dat doet, vertel ik je in de 3 Wetten van Welvaart. Het lijkt misschien simpel en voor de hand liggend maar voor wie worstelt met cashflow problemen of financiële zorgen heeft,

Wet van Welvaart nr. 1: Spendeer minder dan je verdient

A part of all I earn is mine to keep.

“A part of all you earn is yours to keep. It should be not less than a tenth no matter how little you earn. It can be as much more as you can afford. Pay yourself first. Do not buy from the clothes-maker and the sandal-maker more than you can pay out of the rest and still have enough for food and charity and penance to the Gods. Wealth, like a tree, grows from a tiny seed. The first copper you save is the seed from which your tree of wealth shall grow.”

Als je op een verstandige manier met je geld omgaat, dan zorg je ervoor dat je minder uitgeeft dan je verdient. Iedereen heeft het recht om een gedeelte van zijn of haar inkomen voor zichzelf te behouden. Geef daarom niet alles uit maar zet – aan het begin van de maand – telkens een vast bedrag opzij. Dat zou minstens 10% van je loon moeten zijn maar het kan uiteraard ook meer zijn. Gebruik de rest van je inkomen om van te leven en te genieten. Als je bijvoorbeeld 10% van je loon spaart, zorg er dan voor dat je van de overige 90% kan leven en al je maandelijkse onkosten kan betalen. Houd je uitgaven onder controle zodat je niet aan je spaargeld hoeft te raken om in je levensonderhoud te voorzien. 

Overdrijf niet in spaarzaamheid. Je hebt het recht om een aangenaam leven te kunnen leiden. Het is niet nodig om in extremen te vervallen. Bepaal voor jezelf welk bedrag je zal sparen zodat je nog voldoende financiële armslag overhoudt om een normaal en aangenaam leven te kunnen leiden. Anders zal er weerstand groeien tegen je spaargewoonte waardoor je deze op lange termijn niet zal volhouden.

Neem de beslissing om te sparen en maak er een vaste gewoonte van. Zeg iedere dag tegen jezelf: “Ik heb het recht om een gedeelte van mijn inkomen voor mezelf te houden.” Blijf bij je beslissing. Hierdoor wordt het een gewoonte, een vast gegeven, dat je bijvoorbeeld met 90% van je loon toekomt om in je levensonderhoud te voorzien. Je programmeert op die manier je geest – je mind – en je zet hiermee een eerste stap op het pad naar jouw persoonlijke rijkdom. 

Je denken bepaalt je gedrag en je gedrag bepaalt je resultaten. Wil je andere resultaten bekomen in je onderneming en in je leven dan moet je je manier van denken veranderen. Vervang oude, beperkende overtuigingen door nieuwe, positieve denkpatronen en creëer zo je eigen Succes Mind. Maak jezelf niet tot een slachtoffer van omstandigheden maar neem zelf de beslissing tot verandering.

Wet van Welvaart nr. 2: Laat je adviseren door mensen die bekwaam zijn om advies te geven door hun eigen ervaring

Learn to make your treasure work for you. 

““A twelfth month after Algamish had gone, he again returned and said to me: Son, have you paid to yourself not less than one-tenth of all you have earned for the past year? I answered proudly: Yes Master, I have. That is good, he answered beaming upon me. And what have you done with it? I have given it to Azmur, the brick maker, who told me he was traveling over the far seas and in Tyre he would buy for me the rare jewels of the Phoenicians. When he returns we shall sell these at high prices and divide the earnings. Every fool must learn, he growled, but why trust the knowledge of a brick maker about jewels? Would you go to the bread maker to inquire about the stars? No, by my tunic, you would go to the astrologer, if you had power to think.”

Wanneer je de beslissing hebt genomen om te sparen, begin dan onmiddellijk na te denken over wat je met je spaargeld gaat doen. Het gewoon bewaren in een sok onder de matras of het op een bankrekening laten staan levert weinig tot niets op. 

Bedenk een manier waardoor de geld kan verdienen door je spaargeld te gebruiken. Werk een strategie uit waarbij je je geld investeert op een manier dat het een meerwaarde krijgt, dat het intrest opbrengt. Die meerwaarde ga je dan op zijn beurt ook investeren waardoor de meerwaarde ook een meerwaarde zal realiseren. 

Herinvesteer dus de winsten die je maakt. Als je de opbrengst van je spaargeld opsoupeert dan blijft er steeds eenzelfde basisbedrag over en dat is niet de bedoeling. Laat je geld voor jou werken. Als je 10,000 € kan sparen en je kan daarop 5% intrest verdienen dan heb je het jaar daarop 10,500 € om te herinvesteren. En zo verder. 

Zoek je investeringen zodanig uit dat je steeds winst maakt op je winst. Op die manier verzeker je jezelf van blijvende inkomsten. 

Investeer uiteraard steeds op een wijze, doordachte manier waarbij je risico’s zoveel mogelijk beperkt. Investeren in vastgoed of grond is altijd verstandig omdat de waarde hiervan doorheen de jaren gegarandeerd stijgt. Verzeker jezelf en je gezin van een toekomstig inkomen voor later en van een eigen dak boven het hoofd, zodat je ook comfortabel en zonder stress kan leven en genieten wanneer je niet langer in de mogelijkheid bent om te werken.

Wet van Welvaart Nr. 3: Leer jezelf hoe je geld vergaart, behoudt en hoe er mee te werken.

Increase thy ability to earn.

“Thus the seventh and last remedy for a lean purse is to cultivate thy own powers, to study and become wiser, to become more skillful, to so act as to respect thyself. Thereby shall thy acquire confidence in thyself to achieve thy carefully considered desires. There is more gold in Babylon, my students, than you dreamest of. There is abundance for all. Go thou forth and practice these truths that thou mayest prosper and grow wealthy, as is thy right.”

Iedere ondernemer heeft het recht om succesvol te zijn als compensatie voor het werk dat wordt gepresteerd en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Als je aan je plafond zit wat werkuren betreft en je houdt je kosten onder controle, maar er komt niet genoeg geld binnen om voldoende cash flow te garanderen dan moet je er voor zorgen dat het werk dat je levert meer gaat opbrengen. 

Hoe doe je dat? Door je werk dusdanig te optimaliseren dat jouw bedrijf een meerwaarde gaat brengen voor jouw klanten. Door je kennis te vergroten en door de kwaliteit van je werk te verhogen, met andere woorden door je aanbod te perfectioneren. Streef naar uitmuntendheid. Lever de best mogelijke diensten aan je klanten. Zo creëer je een meerwaarde voor je zaak en voor je cliënteel en kan je je prijzen optrekken. Waardoor je meer inkomen genereert. Waardoor je eventueel op termijn zelfs minder uren kan gaan werken en toch evenveel of meer verdienen als dat jouw doel zou zijn. In welke sector je ook werkt, hoe hoogstaand je niveau ook is, onthoud dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Bestaat er volgens mij een manier om geluk en welvaart aan te trekken? 

Ja. Door voortdurend te streven naar verbetering in je diensten en je product. Door verstandig aan geldbeheer te doen. Door weldoordacht te sparen, beleggen en investeren. Door snel en beslist te handelen wanneer een opportuniteit zich aandient. “When opportunity knocks, open the door.” Zo creëer je je eigen kansen op succes. Stel niet nodeloos uit maar handel snel en efficiënt. Neem een beslissing wanneer ze moet genomen worden en ga verder. 

Onderneem op een strategische manier en niet louter tactisch. Ondernemen gaat samen met strategie en mindset. Stel je doelen, werk een plan uit om die doelen te bereiken en geef niet op tot je je doel hebt bereikt. Stel jezelf vervolgens een nieuw doel. En bovenal: vertrouw op je buikgevoel, op je intuïtie. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. 

Laat je niet afleiden van je doel maar focus jezelf op die zaken die de groei van je onderneming bevorderen. Wanneer je vastbesloten bent om je doel te bereiken dan zal je een manier vinden om dit te realiseren. “Mindset is everything.” Als de gebroeders Wright niet zo gedetermineerd waren geweest, dan zouden er vandaag geen vliegtuigen door het luchtruim vliegen.

“Men of action are favored by the Goddess of Good Luck.” (The Richest Man in Babylon) 
Women too, of course. 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts