oyster

Waarom je geen oester wilt zijn.

What doesn’t kill you makes you stronger.

Als je als mens volop in het leven staat, dan wordt je soms teleurgesteld. Iedereen kent mislukkingen, ik net zo goed als jij. Van het kleinste kind tot de grootste ondernemer, iedereen maakt dingen mee die ons niet brengen wat we gehoopt hadden. Verwachtingen worden soms niet ingelost, afspraken niet nagekomen, deadlines niet gerespecteerd, communicatie schiet soms tekort… Soms zijn we teleurgesteld in onszelf; als we onze goede intenties niet weten vol te houden, als we niet kunnen waarmaken wat we graag zouden willen realiseren of als we anderen onbedoeld kwetsen met onze daden of woorden. Het is menselijk gedrag, niet meer of minder, maar dit menselijk gedrag resulteert in negatieve gevoelens die wij ervaren. Er kunnen allerlei emoties ontstaan: we voelen ons klein, niet gezien, misdeeld, niet gerespecteerd, onheus behandeld, boos, verdrietig, gefaald, tekortschieten, schuldig…

Teleurstellingen doen ons innerlijk pijn en dat ervaren we als zeer onaangenaam. Wanneer mensen meermaals mislukkingen kennen in het leven, hebben ze soms de neiging om zich terug te trekken uit het “risicogebied”. Deze vorm van bescherming of afscherming kan zich bijvoorbeeld uiten door geen risico’s meer te willen nemen op zakelijk gebied. Door stilletjes te blijven zitten op een vertrouwde, veilige plek en alle deuren gesloten te houden zodat je mogelijke negatieve ervaringen op voorhand afblokt door deze eenvoudigweg niet meer toe te laten. Hetzelfde kan op emotioneel vlak gebeuren: mensen sluiten zich af, trekken een muur op om zich heen en laten niemand meer toe in hun emotionele leven. Allemaal om de pijn van teleurstelling niet meer te moeten ervaren.

Om creatief te leven, moet je bereid zijn een beetje kwetsbaar te zijn. Je moet bereid zijn een beetje gekwetst te worden – indien nodig. Veel mensen hebben een dikkere en hardere emotionele huid nodig dan ze hebben, maar ze hebben alleen een hardere emotionele huid nodig – geen pantser. Wanneer we nieuwe uitdagingen aangaan, onze grenzen verleggen, vertrouwen hebben, liefhebben, ons openstellen voor emotionele communicatie met andere mensen…lopen we het risico om gekwetst te worden. Als we een keer gekwetst worden, hebben we twee mogelijkheden om daarmee om te gaan.

We kunnen een dikke beschermende schaal bouwen of littekenweefsel, om te voorkomen dat we weer gekwetst worden. We kunnen leven als een oester en geen mislukkingen meer ervaren. Of we kunnen het leven “de andere wang toekeren”. Kwetsbaar blijven en creatief verder leven. 

Een oester is nooit “gekwetst”. Hij heeft een dikke schelp die hem tegen alles beschermt. Hij is geïsoleerd. Een oester is veilig maar niet creatief. Hij kan niet “gaan najagen” wat hij wil. De oester moet wachten tot er iets naar hem toe komt en hij moet tevreden zijn met wat er naar hem toekomt. Hij heeft geen keuze. Een oester kent geen van de “kwetsuren” van emotionele communicatie noch het gevoel van teleurstelling of mislukking bij het aangaan van nieuwe uitdagingen – maar evenmin kan een oester de vreugden hiervan kennen. Als je ten volle wilt leven en vooral als je het verlangen koestert om te groeien vanuit je ervaringen – als mens en als ondernemer – dan kan je maar beter geen oester zijn.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts