Hoe juiste keuzes maken?

Veel ondernemers die ik spreek, hebben het moeilijk met het maken van keuzes. Dan gaat het uiteraard niet over simpele keuzes als beslissen welke sokken je vandaag wilt aantrekken. Het enorme aanbod aan keuzemogelijkheden leidt er toe dat we ons vaak onzeker gaan voelen. Want wat we bovenal willen, is de juiste keuze maken. We zijn bang om een verkeerde keuze te maken, we zijn bang om te falen of om tekort te komen. Ik zie vaak dat mensen verlammen door deze angst en niets doen. Realiseer je echter dat niets doen ook een keuze is. Er verandert helemaal niets, terwijl je toch ergens ontevreden over bent.

Er zijn drie verschillende manieren om moeilijke keuzes te maken. 

Keuzes maken op basis van je ratio

Mensen zeggen soms: “Ik ga er nog eens goed over nadenken.” Als het over kleine beslissingen gaat dan kan je ratio dat zeker aan. Bij eenvoudige vragen kan je brein prima zelf een beslissing nemen. “Koop ik nu een elektrische wagen of wacht ik nog 5 jaar?” 

Wanneer keuzes echter complex zijn of wanneer er tegenstrijdige criteria spelen, dan weet je ratio zich soms echter geen raad. Door teveel rederenen of piekeren, blijf je in je hoofd en in je ratio hangen. De kans is groot dat je er helemaal niet meer uitgeraakt en dat je daarom helemaal geen keuze maakt

Keuzes maken op basis van je emotie

Dit zijn over het algemeen de slechtste keuzes die je kunt maken. Emoties zijn heel intense gevoelens en daarom lijken ze in eerste instantie juist te zijn. Bepaalde emoties zitten echter vaak weggestopt in ons onderbewustzijn. Deze kunnen door een bepaalde trigger weer naar boven komen. Een keuze maken op basis van je emoties is daarom geen bewuste keuze. Als je een keuze maakt op basis van emoties, is dat vaak een besluit op basis van onze vroeger weggestopte emoties.  Een bepaalde leidinggevende functie kan aanvankelijk helemaal fantastisch lijken maar soms kom je er later achter dat je je vergist hebt… Soms heb je zelfs spijt van een bepaalde beslissing.  Je kan onbewust zoeken naar status of succes omdat je je vroeger niet gezien of geliefd voelde. Maar misschien past een leidinggevende functie helemaal niet bij jou omdat je bijvoorbeeld een creatieve ziel bent en veel gelukkiger bent als je kunt creëren of ontwerpen.

Keuzes maken op basis van gevoel

Je gevoel kan veel beter dan je ratio afwegingen maken tussen veel verschillende en zelfs tegenstrijdige criteria. Zeker wanneer het de iets grotere keuzes betreft die te maken hebben met je carrière, gezin, relatie, huis, financiën, etc. 

Het is dus raadzaam je gevoel te raadplegen als je belangrijke beslissingen moet nemen. Belangrijk daarbij is om voldoende tijd te nemen voor jezelf. In momenten van rust en verstilling kun je je innerlijke stem of je intuïtie namelijk beter horen. Op een onverwacht moment zal je dan plots intuïtief weten wat je te doen staat.

Hoe weet je nu of je een beslissing neemt op basis van je gevoel of je emotie? Soms lijkt het alsof je een keuze maakt op basis van je gevoel terwijl deze eigenlijk toch vanuit weggestopte emoties wordt gemaakt. Een belangrijk verschil is het volgende: kun je een besluit uitstellen naar morgen of volgende week, dan is het een intuïtieve beslissing en dan komt het dus vanuit je gevoel. Kan je een besluit echter niet uitstellen, dan is het impulsief en komt het meestal vanuit verdrongen emoties.

Wanneer gebruik je je gevoel, en wanneer je ratio?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Als ik me afvraag of ik iets wel of niet moet doen, dan is dat meestal een gevoelsbesluit. Bij de uitvoering van mijn besluit gebruik ik zeker ook mijn ratio. Dus OF je iets wilt doen en WAT je wilt doen, zijn gevoelsbesluiten. HOE je dit vervolgens wilt gaan doen, zijn rationele keuzes. Ons brein kan ons voortdurend voor de gek houden zonder dat we dat zelf doorhebben maar ons gevoel is altijd loepzuiver. Ons gevoel weet exact wat goed voor ons is en wat niet. Doordat we echter steeds meer in ons hoofd zitten, zijn veel mensen verleerd om naar hun gevoel te luisteren.

Ervaar je zelf dat je het moeilijk hebt met het nemen van beslissingen waardoor je “blijft hangen” en steeds dezelfde resultaten boekt? Wil je graag zowel aan je mindset als aan je bedrijfsstrategie werken zodat je groei, financiële rust en vrijheid kan realiseren? Vraag dan een gratis strategiesessie aan via mijn website en dan bekijken we samen hoe ik jou kan helpen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts