7 tips om je work-life balans zelf in handen te nemen

We zijn vandaag altijd en overal geconnecteerd met elkaar. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Als gevolg hiervan vervagen de grenzen tussen werk en privé, wat voor- en nadelen heeft. Enerzijds kunnen we zelf bepalen en verantwoordelijkheid nemen over wanneer we werken, anderzijds bestaat de kans dat we daardoor steeds meer en harder werken.

Waarom werken we eigenlijk zo hard?

Je kent het wel: voordat je ’s avonds in de zetel kruipt, check je nog even je werkmail. En voor je het weet, ben je nog van alles aan het regelen voor je werk. Je hoopt hiermee tijd te winnen voor de komende dagen en efficiënter te kunnen werken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet het geval is: doordat je minder tijd neemt voor hobby’s, familie of vrienden, ontspan je minder en ben je de volgende dag minder fit om aan een nieuwe werkdag te beginnen.

Ons onderbewustzijn is van nature uit gefocust op twee zaken: overleven en zich voortplanten. Met deze twee dingen in het achterhoofd zijn we geëvolueerd als mens. Tot voor kort moesten hele generaties hard werken om te overleven. Ons brein werkt nog steeds zo: je moet hard werken om te overleven. Als je in de automatische pilootmodus zit, neemt je onderbewustzijn je dus mee op sleeptouw.

Wat heeft dit met work-life balans te maken?

Blijkbaar is het voor velen onder ons niet zo gemakkelijk om grenzen te bewaken en minder hard te werken. Tegelijk hebben we nog nooit zo naar rust en balans in ons leven verlangd. Nochtans, we moeten niet meer overleven. De meeste mensen kunnen voldoen aan hun basisbehoeften. Harder werken om in leven te blijven, is daardoor niet meer nodig.

Wat is er dan aan de hand? Wel, onze hersenen kunnen niet exact bepalen hoeveel we moeten werken om te overleven. Ons brein heeft niet geleerd hoe te matigen. Het weet simpelweg niet hoeveel geld, eten, drinken er nodig is. Onze hersenen blijven dus focussen op overleven en voortplanten. Dit zorgt voor een angst die ongegrond is en deze angst zwengelt de neiging tot meer werken juist aan. In de overlevingsmodus moet er voortdurend een voorraad aangelegd worden voor wanneer er minder middelen zijn.

7 tips om je work-life balans zelf in handen te nemen

We moeten dus onze hersenen leren om te matigen. Met deze zeven tips kan je alvast aan de slag:

  1. Houdt je werkmail gescheiden van je persoonlijke GSM. Zo vermijd je dat je deze in je vrije tijd nog even checkt.
  2. Sluit je werkdag bewust af: bedenk wat je gedaan hebt en wees daar dankbaar voor. Wat dringend is, leg je klaar voor de volgende dag.
  3. Realiseer je dat je alles gedaan hebt vandaag wat je kon doen en laat je laptop van je werk in je aktetas zitten.
  4. Heb je een (aparte) GSM voor je werk? Maak met je collega’s duidelijke afspraken over bereikbaarheid en waarvoor ze je mogen bellen of mailen buiten de werkuren.
  5. Bepaal zelf hoe hard je wil werken. Wil je carrière maken of een eigen zaak oprichten? Dan is hard werken een bewuste keuze.
  6. Geef je brein echter ’s avonds de nodige rust zodat je de volgende dag fris en monter weer aan de slag kan gaan.
  7. Maak bewust tijd voor jezelf, familie en vrienden. Deze deugddoende momenten geven je de broodnodige energie om er de volgende dag weer voor de volle 100% tegenaan te gaan.
 
Is er bij jou momenteel geen sprake van een work-life balans? Vraag dan een gratis strategiesessie aan en we bekijken samen hoe ik jou hierin kan begeleiden! 
 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts