Kapitaal is van kapitaal belang voor jouw onderneming

Volgens Jay Abraham zijn er negen drivers om jouw bedrijf te doen groeien en een hefboom te creëren waardoor je vooruitgang boekt. In mijn vorige blog besprak ik reeds de eerste hefboom: marketing. Er zijn echter nog 8 andere drijfveren. In deze blog heb ik het over kapitaal. Je denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan euro’s, maar het gaat over veel meer dan enkel geld. 

3 soorten kapitaal die jouw onderneming boosten

1. Menselijk kapitaal

Het menselijk kapitaal van jouw onderneming zijn je werknemers. De mensen in jouw team waarmee je dagelijks samenwerkt zijn enorm veel waard. Je kan echter hun waarde nog verhogen door hen te trainen, te coachen en de kans te geven om extra opleidingen te volgen. 

Stel je eens voor dat jouw team leert om efficiënter te werken door hen een cursus time management aan te bieden. Of dat je jouw verkopers op salestraining stuurt of jouw administratieve medewerkers beter met bepaalde computerprogramma’s leert werken. 

Zou dat een verschil maken? Uiteraard. Op termijn loont dit zeker. 

Eén van mijn klanten, een apotheker, was op zoek naar manieren om meer omzet te genereren. Wel, we stuurden zijn collega’s op salescursus. Dit was volledig out of the box denken voor hen. Apothekers zijn toch geen verkopers? 

Klopt, maar de salestraining heeft ervoor gezorgd dat ze beter leerden luisteren naar de klanten bij hun apothekersbezoek. Door de juiste vragen te stellen, hielpen ze de klanten vaak nog beter én ze verkochten meer. Het verschil in omzet na één jaar was verbluffend. 

Investeren in menselijk kapitaal wordt vaak onderschat. Veel werkgevers bekijken dit als kost, terwijl een beter functionerend team een enorm verschil kan maken. 

2. Intellectueel kapitaal

Naast werknemers, is ook kennis een vorm van kapitaal. Hoe meer je weet over het reilen en zeilen van een onderneming, hoe beter je jouw bedrijf zal kunnen aansturen.

Daarom is het belangrijk om op regelmatige basis te investeren in je eigen kennis. Zo heb ik me een tijdje geleden verdiept in fiscaliteit. Niet omdat ik een fiscalist wou worden, wel omdat ik er zeker van was dat er manieren bestonden om mijn winst beter te benutten in plaats van aan de belastingen te geven. Ik ontdekte toen constructies waar zelfs mijn boekhouder nog niet was opgekomen. Volledig legaal uiteraard maar veel efficiënter naar belastingen toe. 

Verder zijn patenten een mooi voorbeeld van intellectueel kapitaal. Je idee laten vast leggen en een brand creëren, is één van de beste hefbomen voor je bedrijf. 

3. Financieel kapitaal

Naar mijn mening zijn er veel bedrijven die geld gewoon door ramen en deuren naar buiten gooien. Waarom zeg ik dat? Omdat heel wat bedrijven niet nadenken over wat de uitgave hen zal opbrengen. 

Wanneer je een aankoop wilt volbrengen stel je jezelf best twee vragen: ‘Heb ik/heeft mijn bedrijf dit wel nodig?’ ‘Hoeveel gaat deze aankoop mij/mijn bedrijf opbrengen?’. 

Goed omgaan met je financiële middelen is uiteraard erg belangrijk als ondernemer. Wanneer ik investeer in activa, dan wil ik daar winst mee genereren. Ik zoek daarom steeds naar manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden en mijn winst fiscaal te optimaliseren. Op deze manier houd ik meer vrije cashflow over voor momenten waarop het misschien even wat minder gaat of om te herinvesteren. 

Een must-read wanneer het gaat over financieel kapitaal is Profit First van Mike Michalowicz. Het systeem dat in dit boek beschreven wordt, werkt rond het principe steeds een bepaald percentage opzij te zetten van alle bedragen die je ontvangt. Dit is je winst. Profit first.

Elke ondernemer herkent zichzelf waarschijnlijk in volgende situatie: je hebt op het einde van het boekjaar x euro winst gegenereerd maar je hebt geen idee waar dit bedrag naartoe is. Wanneer je volgens het principe van ‘profit first’ werkt, zie je je winst op een rekening staan, dat je dan kan gebruiken om te herinvesteren, jezelf een dividend uit te keren of om extra leningen af te betalen. 

Je kan jouw bedrijf nog zo goed runnen, wanneer je niet goed omgaat met je kapitaal, loop je tegen de lamp. 

Zonder kapitaal, geen business. 

Wil jij groeien met je bedrijf door (één van) de negen drivers voor exponentiële groei te optimaliseren? Dan ben je bij mij aan het juiste adres om je hierin te begeleiden. Vraag een gratis strategiesessie aan zodat we samen kunnen bekijken hoe we voor jouw bedrijf exponentiële groei kunnen realiseren.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Gerelateerde posts